Slachtoffers

Hristo

‘Mijn droom ziet er heel anders uit’ 

Hristo komt uit een dorp vlakbij Plovdiv in Bulgarije. Er is weinig werk in de omgeving. Veel mensen trekken naar West-Europa om daar in de land- en tuinbouw te werken. Een man van een uitzendbureau vertelt hem dat hij wel wat kan regelen. De man van het uitzendbureau regelt alle papieren en hij vertrekt met tien andere mannen met de bus naar Nederland.

In Nederland geeft de man van het uitzendbureau alle papieren en het paspoort van Hristo aan de eigenaar van het bedrijf. Ze kunnen slapen in een caravan. Dat is niet gratis, maar de huur van de caravan wordt ingehouden op het salaris. Net als de kosten voor de verschillende verzekeringen.

Hristo werkt nu in Nederland ruim twaalf uur per dag om de oogst binnen te halen. Als hij te laat begint of te lang pauze neemt om even te roken, dan krijgt hij een boete die wordt ingehouden op zijn salaris. Hij werkt alle dagen per week ongeacht de weersomstandigheden. Vaak wisselen ze van bedrijf. Boodschappen voor eten hoeft hij niet te doen. De eigenaar heeft ook een winkeltje waar alles gekocht kan worden. De prijzen zijn wel aan de hoge kant. ‘Dit is niet wat ik voor ogen had’, zegt Hristo. ‘Mijn droom ziet er heel anders uit.’

Anna

‘Ik werd aan de kant van de weg uit de auto gezet’

Anna komt uit Afrika. Zij raakte in de burgeroorlog haar vader en haar moeder kwijt. Een oude vrouw nam haar in huis op. Toen Anna op een dag thuis kwam, was de oude vrouw zwaar mishandeld. De rebellen hadden haar een lesje geleerd omdat ze Anna in haar huis had opgenomen; Anna’s ouders zouden met de vijand hebben geheuld. Anna werd gezocht door de rebellen die haar wilden vermoorden.

Na haar vlucht kwam Anna in een vluchtelingenkamp terecht. Elke nacht kwamen er soldaten, werd er geschoten en werden mensen mishandeld. Ze werd elke nacht door meerdere soldaten verkracht. Na verloop van tijd werd ze door soldaten verkocht aan een Nederlandse man. Hij dwong haar tot seksuele handelingen en filmde en fotografeerde haar. Omdat hij haar niet alleen misbruikte maar ook aardig was en met haar praatte, is ze hem gaan beschouwen als een vriend. Deze man heeft haar meegenomen naar Nederland. In Nederland gaf hij haar mee aan een andere man. Ze kreeg uitleg over seks, moest oefenen op dildo’s en zo leren hoe ze moest pijpen. Ze begreep dat ze in de prostitutie moest werken. ‘Het was verschrikkelijk. Dit wilde ik niet. Na de eerste keer heb ik gezegd dat ik van de volgende klant de penis zou afbijten. Ik werd aan de kant van de weg uit de auto gezet. Toen was ik alleen in een voor mij vreemd land.’

CHARINA

‘Ik schaamde me kapot voor wie ik was geworden’

Charina was dertien jaar toen haar ouders gingen scheiden. Haar moeder was alcoholist en liet Charina vrij in wat ze deed. Als snel na de scheiding kreeg Charina een vriendje, een fout vriendje, zo bleek. Hij handelde in drugs. ‘Door hem ben ik veel drugs gaan gebruiken’, zegt Charina hierover. Toen deze relatie na twee jaar uitging, kreeg Charina al gauw een nieuwe vriend: de 42-jarige Jerry. Charina was zo verliefd dat ze gelijk bij hem introk. Jerry gokte veel, en als hij eens geld won, kocht hij er drugs van, die hij met Charina deelde. Op een dag zette Jerry Charina af voor een huisje. ‘Hier ga je werken’, zei hij. Vanaf die dag moest Charina klanten masseren, aftrekken en pijpen, ongeveer acht per dag. Het geld dat ze hiermee verdiende moest ze afgeven. Charina: ‘Ik deed het omdat ik in paniek raakte. Jerry praatte me een schuldgevoel aan. Hij zei dat het mijn schuld was dat we de huur niet meer konden betalen, omdat ik teveel drugs gebruikte. Het is eigenlijk heel onwerkelijk als ik er aan terugdenk. Ik heb het nooit zien aankomen. En naar wie kon ik toe? Ik had niemand meer. Jerry had ervoor gezorgd dat ik met niemand meer contact had. Bovendien: ik schaamde me kapot voor wie ik was geworden.’

DEUS

‘Ik werd door mijn ouders verkocht…’

Je weet dat je mooi bent’, zei Deus’ moeder op een dag tegen hem toen ze hem wakker maakte Verder kwam ze niet, ze maakte haar zin niet af. Kort daarop stapte Deus’ vader de slaapkamer binnen, samen met een onbekende man. Deus’ vader wees naar zijn zoon. Met een ruk werd Deus uit zijn bed getrokken en over de schouder van de onbekende man meegenomen. Deus schopte, schreeuwde en sloeg, maar het hielp niets. Deus werd meegenomen en zag zijn ouders nooit meer terug.

Deus was zeven jaar toen zijn ouders hem in de Dominicaanse Republiek verhandelden en hij gedwongen werd om tien tot twintig mannen per dag te bevredigen. De ouders van Deus voelden zich door de  wanhopige armoede waarin zij leefden, gedwongen om hem te verkopen. ‘Mijn ouders hebben mij verkocht’, vertelt Deus. ‘De mensen van wie ik hield offerden mijn leven op zodat zij konden overleven.’

Uiteindelijk wist Deus te ontsnappen aan zijn mensenhandelaar. Hij werd opgevangen door een van de Safe Homes die Home of Change heeft helpen opzetten. Daar krijgt hij onderwijs en leert hij om te gaan met de trauma’s die hij opgelopen heeft. 

Lisanne

‘Ze zeiden dat ze me zouden vermoorden’

Thuis had de achttienjarige Lisanne continu ruzie. Ze was het liefst dagenlang op pad, weg van thuis, weg van haar ouders. En toen ontmoette ze een jongen op een feestje. Heerlijk vond ze die het, ineens kreeg ze alle aandacht. Hij vertelde haar hoe mooi ze was, dat hij de hele dag aan haar dacht, dat ze zijn meisje was. Lisanne kon haar geluk niet op, ze wist het zeker: ze was verliefd. Totdat ze na een paar maanden samen met haar vriend naar Antwerpen ging. Wat een romantisch weekend had moeten worden, eindigde in een nachtmerrie. Lisanne werd door haar vriend alleen achtergelaten in een hotelkamer. Er kwamen vage vrienden, die haar bedreigden en haar bewaakten. Lisanne snapte het niet. Wat gebeurde er? En waar was haar vriend? De volgende ochtend zat ze in de rosse buurt van Antwerpen. Ze moest werken, achter de ramen staan.

‘Het was vreselijk’, zegt ze hierover. ‘Ik was doodsbang. Maar wat kon ik? Ze bedreigden me, zeiden dat ze me zouden vermoorden als ik het niet deed. En dus deed ik wat ze vroegen.’ Na een aantal dagen werd Lisanne weer naar Nederland gebracht. Daar lukte het haar om te ontsnappen.